Codzienność

Codzienność

poniedziałek, 3 września 2012

Pora na przetwory





                     Dostałam od koleżanki sporo  słodziutkich,pysznych jabłek i postanowiłam przeznaczyć je na dżemy i kompoty.Mam zamiar zrobić też chutney z dodatkiem cebuli,papryki i pomidorów.Każdego roku robię przetwory gdyż mam pojemną spiżarnię a do sklepu daleko.Oboje z mężem wręcz przepadamy za owocami i warzywami,ja tym bardziej bo jestem w prawie wegetarianką.Mięso jadam tylko w czasie zimy i to w czasie wielkich mrozów żeby ogrzać organizm.


        Dżem

1 kg jabłek
1/2 kg cukru
dżemix
parę goździków
cynamon
cukier waniliowy
1/2 szklanki wody

Po umyciu jabłka pokroić,zasypać cukrem , dodać przyprawy i smażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną.Dodać dżemix i smażyć jeszcze 1 minutę.Gorący dżem/można przetrzeć przez sito/nakładać do wymytych  słoików,szczelnie zamykać i odwracać do góry dnem na 10 minut.Pasteryzowanie nie jest konieczne.Z podanej proporcji wychodzi 5 słoiczków.Smakuje wybornie i ma przepiękny bursztynowy kolor ,pięknie też pachnie.


       Kompot


jabłka około 1 - 1/2 kg
1 1/2 litra wody
1/2 kg cukru
cynamon
goździki

Przygotować 8 słoików o pojemności 1/2 litra i kroić do nich obrane jabłka do około 3/4 wysokości.Do każdego słoika wsypać cynamon i po kilka goździków.Zalewać zalewą przygotowaną z wody i cukru.Zamykać.Pasteryzować 15 minut.

smacznego

chutney zrobię jutro ale już z moich jabłek...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny i komentarze..pozdrawiam