Dżem z jabłek i czarnego bzu/około 5 słoiczków/
2 szklanki czarnego bzu
reszta do 1 kg jabłek
1/2 kg cukru
cynamon
goździki
1.2 szklanki wody
dżemix
Bez obrać,dodać pokrojone jabłka,zasypać cukrem,dodać przyprawy i smażyć na wolnym ogniu aż owoce się rozpadną czasami mieszając,dodać dżemix, zagotować i gorący gotowy dżem nakładać go wyparzonych słoików.Zamykać i odwracać do góry dnem na 15 minut.
Dżem mieszany robi się tak samo z tym,że zamiast jabłek bierze się jabłka i gruszki w proporcjach wg.własnego uznania.Można też dodać 2 cukry waniliowe.
W czasie gdy dżemy się smażyły ,zabrałam się i co ważniejsze skończyłam obrabiać, zrobioną już wieki temu poduszkę.Poduszka miała być na prezent na imieniny dla mojej mamy/w sierpniu/ale tym razem kupiłam jej książkę o Violetcie Villas tak jak chciała a poduszkę dostanie innym razem,pewnie na gwiazdkę.A może tą zatrzymam dla siebie a jej zrobię następną,jeszcze się zastanowię ,do gwiazdki daleko.Ważne ,że jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny i komentarze..pozdrawiam