Codzienność

Codzienność

środa, 12 września 2012

W spiżarni i w kuchni

             Dzisiejszy dzień był dla mnie bardzo pracowity.Postarałam się i zrobiłam nie tylko kolejny dżem ale i długo odkładany porządek w spiżarni.Sprzątać nie znoszę i stąd generalne porządki od czasu do czasu zajmują mi tyle czasu.Teraz w spiżarni panuje ład a ja przy okazji znalazłam jeszcze sporo słoików po dżemie i kilkanaście zakrętek.Tak,że mogę jeszcze zaszaleć i porobić trochę przetworów.Marzy mi się chutney z gruszek oczywiście z warzywnymi dodatkami oraz chutnej ze śliwkami.Będą w zimie jak znalazł i nie będę musiała kupować tyle ketchupu.

Dżem z gruszek z imbirem

1 kg pokrojonych gruszek
1/2 kg cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki imbiru
żelfix


Pokrojone gruszki zasypać cukrem i przyprawami ,zalać wodą i smażyć aż owoce się rozpadną/można przetrzeć przez sito/.Wsypać żelfix,zamieszać i gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików.Natychmiast zamykać i odwracać do góry dnem na 15 minut w celu zamknięcia.Pasteryzacja nie jest niezbędna.Z podanych proporcji wychodzi około 5 słoiczków.

            A na obiad przygotowałam pyszną kartoflankę jarzynową z dodatkiem pieczarek.Robię ją dość często.Czasem z dodatkiem makaronu lub z kaszą manną,a czasem w zimie,w czasie tęgich mrozów z dodatkiem boczku wędzonego.Kartoflanka jest sycąca i smaczna.Przepadają za nią nawet moje koty i czasem im ulegam i daję,choć wiem,że nie powinnam.

Kartoflanka

średnia marchew
kawałek korzenia pietruszki
kawałek selera
5 średnich pieczarek
5 lub więcej ziemniaków
3 kostki rosołowe w tym 1 grzybowa
ziele angielskie
ziarenka pieprzu
1 1/2 litra wody
2 ząbki czosnku
średnia cebula
tymianek
1/3 szklanki śmietany
3 łyżeczki mąki

Ziemniaki pokroić w kostkę,dodać rosołki,przyprawy,starte na tarce o dużych otworach warzywa oraz pokrojone pieczarki uduszone wraz z rozdrobnioną cebulą,zalać wodą i gotować do miękkości.Zaprawić mąką rozmieszaną w wodzie i śmietaną.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny i komentarze..pozdrawiam